Annandag påsk: Mirakel visar sig även på udden

Återuppstånden på annandagspåsk.

Han: Annandag påsk och även här på udden visar sig ett litet mirakel för de troende: Bland vårtecknen räknar vi nu även in en Citronfjäril (Gonepteryx rhamni). Förmodligen har den varit här hela vintern.
– Citronlarven blir nämligen till fjäril under hösten och övervintrar sedan som imago, det vill säga som fullbildad fjäril.

Citronfjärilsstatistik. Källa: Artdatabanken.


Vilket förklarar varför den kryper ur idet så här tidigt på våren. Dagens besök betyder att vi nu har haft två vackra fjärilar. Påfågelöga (Inachis io) är även den en egen fjärilsart; men är samtidigt den enda överlevande i släktet Inachis. Även denna färggranna fjäril, som man känner igen på dess blå ögonfläckar och rödbruna bakgrundsfärg, övervintrar som vuxen (imago).

Kul, redan två sorters fjärilar och våren har knappt börjat. Men vi människor skulle inte ha uppfunnit gud om vi inte genast vill leka domare.
– Två sorters fjärilar – då är det klart att vi måste rösta bort någon!
Efter På Spåret, Sveriges Mästerkock och Lets Dance fastnar jag för dagens tävlingsnyhet:
– Fjärilshuset i Hagaparken i Stockholm har utlöst en tävling, där vi i allmänheten ska rösta fram en svensk nationalfjäril senast i juni 2022.

Bland de elva vanligaste fjärilarna ska vi rösta bort tio. ”Vi tar det här initiativet eftersom fjärilen är en attraktiv och vanligt förekommande symbol för det naturliga kretslopp som vi vill skydda”, skriver Fjärilshusets vd Mikael Odell i ett pressmeddelande.
– Förhoppningen är att tävlingen ska öka allmänhetens intresse för att skydda landets fjärilsstam.

Annars kan man ju glädja sig åt mångfalden. Och kanske fundera på vad vi kan göra för att behålla den. Enligt Naturvårdsverket och SLU Artdatabanken dog två svenska fjärilsarter (Veronikanätfjäril och Kronärtsblåvinge) ut så sent som 2020, främst på grund av brist på blomrika marker.

PS: Om du redan gripits av lusten att rösta bort någon – här är de elva kandidaterna i årets utslagning:
Apollofjäril
Makaonfjäril
Aurorafjäril
Citronfjäril
Puktörneblåvinge
vitfläckig guldvinge
Storfläckig pärlemorfjäril
Nässelfjäril
Påfågelöga
Sormantel
Amiral

Men det finns även andra mirakel att glädja sig åt …

Litet mirakel…

Hon: Vår platta nektarin blommar, bara en blomma än så länge, men trädet har överlevt vintern ute i värsta tänkbara ”blås-läge”! Helt otroligt. Nu klarar det allt!

Risky business…

Och idag invigs säsongen i växthus 1, det kalla växthuset. Förra och förrförra året flyttade de största plantorna ut mycket tidigare i april, men det måste ha varit mycket varmare. I alla fall om nätterna.

Gardinerna skyddar förhoppningsvis både mot solen och kylan!

Jag är orolig, riktigt orolig, de kommer få en chock!!! Och det är flera av de finaste plantorna dessutom. Men de har fått större krukor och får inte plats inne. Och dagtid kommer de att trivas mycket bättre i växthuset. Bara de vant sig vid kalla nätter och solens strålar… Håll tummarna!

Snälla fina Brandywine, överlev!!!

Jodå, elementet är inflyttat och kommer sättas på innan jag lägger mig. Och inte alla de största är utflyttade, än… Helt galen är jag inte 😉

Publicerat av

En reaktion till “Annandag påsk: Mirakel visar sig även på udden

  1. […] fort nu, vårtecken alltså. Förutom ett antal återvändare – Ensamma hägern, sädesärlan, citronfjärilen, den grälsjuka fisktärnan, gransångaren och lövsångaren har vårt svanpar börja testa var […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s