Torsdag: Om botox och konsten att kunna skilja på ett par röda ben

Han: Den ryska propaganda förnekar att Vladimir Putin är sjuk och döende. Däremot förnekar ingen att den lilla mannen använder mycket botox.
– Han försöker balsamera sig själv medan han fortfarande lever, menar den brittiske försvarsforskaren Michael Clarke.
Det tycker jag är en positiv nyhet. Även balsamerandet tillhör ju den ryska tsartraditionen. Både Lenin och Stalin ligger uppblåsta på Röda torget i Moskva och det bara att hoppas att också Putin når det målet snart.

Nu tillbaka till udden: Tärna, mås eller trut? Så långt är jag med och jag vet att alla tillhör familjen måsfåglar (Laridae) inom ordningen vadarfåglar.
Men det stannar inte vid det och allt oftare tänker jag på Columbus självgodhet.

Ville också namnge kända saker.
År 1492 upptäcker Christofer Columbus Nya Världen. Att den bara var ny för honom föll honom aldrig in. 
– Därför lät han namnge allt han såg – människor, länder, öar, flora och fauna.
När han seglade in i Chiriqui-lagunen trodde han att han närmade sig Ganges mynning. 

Men poängen: inte ens det faktum att han trodde sig ha stigit i land i Indien, vars kultur till och med européerna känt till i århundraden, hindrade honom från att genast börja rita egna kartor med påhittade namn som Antigua, Colombia, Trinidad & Tobago, Dominica, Costa Rica (där det bott människor 50 000 år innan Columbus råkade driva förbi) och Isla Santa, som inte alls var den ö Columbus trodde att det var utan det väldiga landområde som idag kallas Venezuela och som även då hade ett namn
– Fräckt gjort. 
Dumt gjort.
­– Om man inte vet namnet saknar ens kunskap om saker värde, påpekar Jamaica Kincaid (Boken om Min Trädgård, Tranan förlag). För att få kunskap om saker måste man först kunna namnge det. 
Och Columbus tillämpade principen att den som sätter namn på något äger det, konstaterar Kincaid.

I Dagens Nyheter påpekar Richard Swartz att Vladimir Putin tillämpar samma princip när han deklarerar för ukrainarna att de inte är vad de vill och menar sig vara, nämligen ukrainare, utan egentligen är ryssar.
Problemet för Putin är att alla vet att det finns ukrainare och att det finns ryssar och att inte är samma folk, samma nation och med olika kulturarv. Av samma skäl skrattar vi idag åt att Columbus skulle ha ”upptäckt” Amerika. Och skulle han slänga upp en säck med jordpäron på den spanske kungens bord idag skulle våra minsta barnbarn skratta så att de kiknar.
– Jordpäron? Nä du lilla gubben, det där bara vanlig potatis.

Snarare silvertärna.

Somliga dar känner jag mig som Columbus. Jag är inte lika självgod, eftersom jag inte för en sekund inbillar mig att jag upptäckt en ny värld.
– Tvärtom!

Problemet: I min iver att redovisa att jag lärt mig nåt nytt avslöjar jag ständigt min okunskap här på bloggen. Med försynt kritik från en vänligt inställd med bestämd krets av rådgivande pippiprofessorer (Isman, Axel Kielland i Köpenhamn, Kajsa i grannstugan, Gunnar Eriksson på Facebook och Nicke i Råneå) tvingas jag ständigt bita i det hårda jordpäronet och inse att jag är ute och seglar i Columbus anda.

Just nu försöker jag lära mig skillnaden mellan silvertärna och fisktärna som jag skrev om för en tid sedan. Jag jämförde fisktärnan med Lilly My i Mumindalen, vilket jag håller fast vid. Däremot var det nog vid närmare eftertanke en silvertärna som tjatade och som jag tecknade av.
Vad som skiljer dem åt?
– De är mycket lika, enligt sakkunskapen. Men silvertärnan är ”aningen mindre” (33-39 cm), dessutom har den kortare näbb, huvud och hals men längre stjärt (se där, stjärten igen!) vilket får vingarna att verka vara placerade framför kroppens mittpunkt.
– Hänger du med?

Det ger silvertärnans flykt en mer ”fjädrande” och elegant stil.
– Åtminstone ofta, som Lars Svensson noterar i Fågelguiden (Bonnier Fakta) med tillägget att fisktärnans ”spelflykt är lika fjädrande”.
Silvertärnan har kortare ben, men även fisktärnans ben är röda Och enligt min mening inte särskilt långa.

Ur Fågelguiden (Bonnier Fakta)

Och så näbben: Fisktärnans näbb är orangeröd, medan silvertärnan röda näbb har en svart spets.
– Åtminstone ofta.
Ungefär så.
Och så resten: Fisktärnan som förmodligen var en silvertärna kan förstås också vara en skräntärna..
Eller någon av de nio andra tärnorna som häckar i våra vatten
– Undrar om det Ganges mynning jag ser där på andra sidan?

PS: Gräsänder är en annan intressant sjöfågel. Det finns även grässångare. En ganska unik art dök upp i kväll: En spolformad gräsänkling i kortbyxor och rosa ben visade sig i skuggorna på verandan strax före solnedgång.
En enkel art som trivs i solitär ensamhet och nöjer sig med ungefär samma utfodring som män.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s