Onsdag: Vårens argsintaste sommargäst har landat på udden

Fågelvärldens Lally My.

Han: ”Hon är argsint och aggressiv och retar upp sig på småsaker”. Nej, jag talar inte om henne, om du nu trodde det haha. Men så brukar man beskriva Lilla My i Mumindalen och fisktärnan (Sterna hirundo) är veckans argsintaste vårtecken här på udden.

Enligt fågelböckerna tjatar hon på alla med snabba ramsor av vassa ”kjerri-kjerri-kjerri” där betoningen ligger på första stavelsen till skillnad från sin kusin, silvertärnan, vars kjerri-kjerri-kjerri har betoningen på sista stavelsen.
– Om du förstår skillnaden. För egen del tycker jag aldrig att de onomatopoetiska beskrivningarna stämmer i verkligheten, men tjatar gör hon!

Det finns ett antal sorters tärnor, men fisktärnan är vanligast här hos oss och hon känns mest igen på sin svarta hätta, orangeröda ben och en small karminröd näbb med svart spets.
– Dessutom ser fisktärnans vingar i flykten ut att sitta på mitten av kroppen medan silvertärnans vingar sitter längre fram som på en Spitfire.
Om du nu växte upp med serietidningar om andra världskrigets jaktplan.

Och nu har hon alltså återkommit till udden. Detta efter att ha vintersemestrat i tropiska eller subtropiska kustområden längre söderut.
– Fiskmåsarna och den Ensamma Hägern avskyr henne redan eftersom hon avundsjukt störtdyker mot alla som innan hennes höghets ankomst intagit de bästa stenarna utanför udden.
Även det en tråkig egenskap.  

Publicerat av

2 reaktioner till “Onsdag: Vårens argsintaste sommargäst har landat på udden

  1. […] Förutom ett antal återvändare – Ensamma hägern, sädesärlan, citronfjärilen, den grälsjuka fisktärnan, gransångaren och lövsångaren har vårt svanpar börja testa var årets kull bör födas – om […]

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s