Måndag: vitlökspyssel och nya rosor

Hon: borde för det första tagit in vitlöken från husväggen innan första höststormen med skyfallsregn kom, och för det andra flyttat in dem från den höstkalla och råa friggeboden (dit jag till slut flyttade dem) redan för ett par veckor sedan. Vitlök mår bäst i torr inomhusluft.

Ganska fin, tycker jag 🙂

Men idag tog jag alltså tag i det. Tycker inte det blev så mycket kvar efter att ha putsat dem och klippt bort stjälkarna på de med hårda stammar. De mjuka som hade hyfsad storlek gjorde jag en fläta av. Den är jag ganska nöjd med faktiskt. Gjorde en liten också som passade bra vid kryddhyllan.

Några stora och fina med hårda stjälkar fick ligga i den italienska ”trädgårds-väskan” av patinerad stål. Den tycker jag är så himla fin. Men var ska den få plats inne… stått på bordet ute i sommar.

Skrapet” , det vill säga de små och sådana som var lite skadade eller hade öppnat sig, hamnade i vitlökskrukan av keramik. Det är de vi får använda, flätorna förblir nog prydnad ;). Eller förresten, jag måste ju ha till utsäde också… attans!

Kaoset efter…
Svärmors gula Goldstern blommar igen


Han: Ännu en morgon. Men denna försov jag mig. När jag vaknade (07:59) hade hon redan gett katterna mat, hämtat tidningarna, satt på kaffet och börjat ugnstorka sin chili. Försov mig ska tolka som att jag blev stressad för jag skulle åka till Nybro och hämta en canvas, en målarduk.

Dagens hösttecken: Rosorna blommar igen. Jo, det är ett hösttecken. På direkt fråga om varför vi har så mycket rosor har jag bara haft ett råd:
– Behandla rosorna som du behandlat dina barn!
Det vill säga inte som du hade tänkt att du skulle uppfostra dem – utom som det blev. Men jag har faktiskt ett råd till: – Välj rosor som du väljer partner. Snyggaste i stan förstås, men nån som aldrig slutar överraska dig.

Mindre metaforiskt: satsa på remonterande rosor om du vill att de ska blomma länge. Anna-Brittas gula Goldstern stod tidigare vid sidan av trappan upp på altanen mot sjön, nu utbyggd och därför inbyggd.
Rosa ‘Goldstern’ är en modern klätterros som kan bli två, tre meter hög och klarar sig utan stöd tack vare sitt robusta och upprätta växtsätt.
De gula blommorna är stora, fyllda, varmt mörkgula. Doften är medelstark och frisk, men poängen är att den blommar från juni till oktober.
– Inte hela tiden förstås utan i skov, de nuvarande blommorna tillhör säkert de femte eller sjätte generationen knoppar i sommar.

Femte eller sjätte uppsättningen.

Det sägs att för den bästa utvecklingen ska Goldstern planteras i mullrik, näringsrik och väldränerad jord gärna sol/ halvskugga. Dessutom ska den beskäras på våren. Anna-Brittas gula Goldstern har stått i samma jord i snart 20 år. I sol och halvskugga, men också i vinterstormar och hagelskurar.
Om jag beskär den? Knappast. Orsaken är enkel:
– Jag försöker så gott jag kan att låta bli att begränsa, tukta och förminska henne också. Det är därför hon aldrig slutar överraska mig.

Nu till nåt annat. I Rosengård centrum röstade knappt en procent på så kallade Övriga partier i valet 2018. I år var siffran närmare 31 procent. SVT ville inte nämna det partiet vid namn på sin valvaka men det är alltså Partiet Nyans som lyckats med den bedriften.
Och det är inte bara i Rosengård, partiet har fått över 10 procent i 54 andra valdistrikt. Enligt Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det nya ”dolda Sverige” som röstar.

Som man ropar får man svar.

– Det etablerade Majoritetssverige har inte en susning hur folk tänker i det här minoritetsgrupperna, säger Esaiasson till SVT Nyheter.

Läs gärna Mustafa Panshiris artikel om parallellerna mellan Partiet Nyans och Sverigedemokraterna när partiet var nytt.
– Det kommer inte att hjälpa att stöta ut Nyans också, anser Panshiri.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s