Onsdag: Underrättelser från en udde

Nånting är på gång.

Han: Onsdag och i den stora världen har Putin hittat på att genomföra folkröstningar i de ockupera delarna av Ukraina. Vad jag tycker? Jag nöjer mig med att citera en bloggkompis på andra sidan sundet: Ryssarna torterar, mördar och skjuter sönder Ukraina. Nu ska ryssarna införa ”folkomröstningar” i de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk. Omvärlden fördömer. Men jag hör inte en enda svensk politiker säga ett enda ord om det fasansfulla som pågår. Har alla alla våra politiker tappat talförmågan? Eller är bara den egna makten, de egna förlusterna viktiga?

Dagens UFO (Unidentified Floating Object): Sedan någon vecka tillbaka har uddens frivilliga försvarsmakt noterat att nånting är på gång utanför udden. En mindre katamaran kartlägger botten runt Fimpan. Enligt UFU (Uddens Frivilliga Underrättelsetjänst) är fartyget identifierat som ”M/V Northern Star”.

En elementär okulär besiktning visar att fartyget tillhör ett bolag som heter Clinton Marine Survey AB. Företaget är baserat i Sverige med kontor i Malmö, Göteborg och Stockholm och äger ett antal fartyg ”som är särskilt utformade för att arbeta i extremt grunda till medeldjupa vatten”. Företaget arbetar ”enbart med den senaste utrustningen och tekniken som kan uppnå och i många fall överstiga International Hydrographic Organization (IHO) S-44 Order 1a standard.”

Samtliga fartyg är utrustade ”för hydrografiska och geofysiska ändamål för att försäkra kunden om att vårt stora fokus på kvalitet kan upprätthållas och vi strävar alltid efter att leverera en produkt enligt specifikationer eller högre”.
Företaget, som bl a levererat fartyg till the U.S. Army Corps of Engineers, tillhandahåller tjänster som Bottenkarteringar, Volymkalkyleringar, Geofysiska mätningar, UXO mätningar och klassificeringar, mm.

Andra underrättelser (typ en snabb sökning på Google) visar att företaget under våren på uppdrag av wpd Offshore framgångsrikt genomfört en omfattande geofysisk sjömätning av projektområdet för den havsbaserade vindkraftparken Eystrasalt Offshore, som planeras i Bottenhavet cirka 60 km från kusten i norra Hälsingland och Medelpad.
– Spännande eller hur?

Nåja, det får väl så småningom sin förklaring. Eller om vindkraften slutat snurra i det nya Sverige?
När vi ändå är inne på tekniska prylar kan jag avslöja att det står en liten grävskopa på udden. Det är dock inget mysterium. Torsnet håller äntligen på att gräva ner fiber i vår avlägsna landsända.
Vet inte hur mycket bättre uppkoppling det ger. Men även en ytlig okulär geologisk besiktning bekräftar att Småland är ett stenigt land.

Hon: varit och hälsat på min faster Gun och farbror Sten i Ronneby idag. Nu är de båda två på seniorboendet Vidablick, han på våning 6, hon på demensavdelningen på våning 4. Men när vi kom satt de hand i hand i hennes rum. Så söta! Glömde ta en bild.

En pytteliten rotselleri…

Inte hunnit så mycket mer idag. Slängde mig över middagsförberedelserna när jag kom hem. Kycklingklubbor, från Germundslycke gård, i ugn tillsammans med uddens grödor. Bara ut och skörda. Börjar med att se om rotsellerin är klar. Var den väl inte riktigt, liten men naggande god kanske…

Väldigt mjäll och fin dock

Drog upp tre små morötter, en polkabeta, en liten zucchini. Två små vita aubergine och en vanlig något större. Tre stora spanska paprikor, tre olika chili (hoppas inte föööör starka) lite grönkål och purpurkål. Två små lökar och ett gäng vitlök. Och några fina potatisar från Attanäs gård som vi passerade på vägen hem. Några tomater slank också i. Och så lite rosmarin, salvia, timjan och oregano från kryddlandet. Alltid lika spännande att smaka av. Blir det gott idag?

Skjuts in i ugnen

Publicerat av

2 reaktioner till “Onsdag: Underrättelser från en udde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s