Fredag: Fy tusan vilket väder … men även en glad liten nyhet

…vilket oväder!!!!

Hon: drygt två plusgrader, snöblandat regn, och rak ostlig vind! Fy böveln vilket skitväder!!!

Och jag som inte fått vitlöken i marken än. Panik!!! Bara att på med regnkläder och ut i ovädret och få ner dem i backen. De som får plats i det enda landet jag gjort iordning för vitlök än så länge vill säga. (Förfrös nästan fingrarna…).

Ca 40 stycken fick plats

Har inte kunnat bestämma mig för var jag ska sätta resten. Antar att det inte blir så hård tjäle i marken nu att jag inte får ner dem alls, men tänk om vintern faktiskt kommer redan nu, och blir kvar… Förhoppningsvis får jag då upp ett fyrtiotal i alla fall! Pust!

Årets julklapp är ju passande nog hemstickat, och det finns inget jag blir gladare för att få. Gårdagens raggsockor är sådana gåvor, och idag fick jag två till av Margaretas underbara koftor! Tack Bibi och Bobo för att ni tänkte på mig. Jag har redan satt på mig den röda. Värmer så gott i ovädret.


Han: Hon har rätt, skitväder. Men det finns små glada nyheter. Härom dagen såg jag män med kikare lite här och var kring infarten från E22:an. Jag fattade att det handlade om fågelskådare men jag såg inga fåglar.
Nu vet jag tack vare Axel, min mentor när det gäller naturkunskap.
Han berättade att den sällsynta sibiriska bynkefugl setts i korsningen, alltså ett exemplar av en skitliten fågel som på ren latin heter Saxicola maurus eller på fågelsvenska Vitgumpad buskskvätta.

Vitgumpad buskskvätta. Foto: Aksel Kielland.

Jag erkänner att vi aldrig hälsat, men nu vet jag att den häckar i de temperade Asien, ”från ungefär latitud 71°N i Sibirien och söderut till Himalaya och sydvästra Kina, och västerut till östra Turkiet och Kaspiska havet, men som även häckar i allra nordöstligaste delarna av Europa, främst i Ryssland med tillfälligtvis så långt västerut som Finland” men som alltså nu visar upp sig i vår korsning på väg söderut.
Jag vet inte om de bryr sig, våra politiker som samlats på klimatmötet COP27 i Sharm el-Sheikh. Men i det lilla i det stora är det den här typen av ovanliga besök som gör att vi vill att ni fattar kloka beslut om klotets framtid.

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s