Fredag: Även skator pladdrar på för att befästa sitt partnerskap

Han: Hon börjar verkligen bli en gammal ful skata. Inte minst den nya frisyren liknar ett skatbo. Dessutom är hon tjatig och lite tjuvaktig faktisk, kort sagt:
– Skataktig.
Som du kanske förstår pratar jag inte om henne, hon, ”dennadär” jag blir så glad att se varje morgon.
Jag pratar om skatan, den förtalade. Hon som varje morgon sitter utanför sovrumsfönstret och väntar på frukost.
– Hon heter Pica Pica.

Vackert namn på en vacker fågel. För skatan är varken ful som en skata eller särskilt tjuvaktig. Jag vet, för vi har sedan två månader en skata som granne och gäst.
Bilden av skator är minst sagt svart-vit. Enligt den gamla bondska folktron innebär det olycka om man gjorde gårdens skatpar illa. Ett gammalt ordspråk löd:
Där skatan bygger bo
har bonden ro

När kristendomen blev överideologi i Sverige blev skatan en olycksfågel i maskopi med Djävulen. Under medeltidens häxprocesser sågs skatan ibland rent av som en häxa själv. Många farsoter skylldes på skatan, men paradoxalt nog kunde hon bota andra sjukdomar. Drabbades man av starr fick man enligt tysk folktro klara ögon om man åt skatkött.
Fick man bölder, vilket man fick, behövde man enligt svenska bondepraktikor bara stryka av lite av varet på en bit bröd och slänga den till skatan.
– När fågeln ätit upp brödet, flög den bokstavligen bort med bölden.

Förr trodde man att skatan kunde spå väder. Byggde hon bo högt upp i träden skulle sommaren bli regnig men byggde de lågt så skulle sommaren bli torr och varm. Skatorna hjälpte även till att tala om när någon skulle komma någon och hälsa på.
Det ansågs därför innebära olycka om man gjorde gårdens skatpar något illa.

Problemet med vidskepelse var och är att den förblir fake news även om den upprepats lika ofta som Trump ljuger.
En osanning som upprepats många gånger är att skatorna skulle vara vara särskilt tjuvaktiga fåglar, som gärna roffar åt sig allt som glänser. Även det är en myt, enligt brittiska forskare.
I själva verket visade det sig att skatorna var så misstänksamma mot utlagda glänsande föremål att de knappt ens ville äta i närheten av dem.
Än mindre plocka upp och ta dem med sig.
– Vi hittade inga bevis för att skator är helt villkorslöst attraherade av glänsande föremål. I stället väckte alla objekt reaktioner som verkar indikera neofobi, rädsla för nya saker, hos fåglarna, säger Toni Shephard, studiens huvudförfattare

Forskarna lade ut både glänsande och matt blåfärgade föremål på marken, i närheten av en hög med föda. När man studerade hur vilda skator reagerade på dessa hände det bara två gånger under 64 testomgångar att en skata tog i ett glittrigt föremål – men bara för släppa glittret direkt.
Forskarna noterade att fåglarna betedde sig mer vaksamt och åt mindre än vanligt i närheten av föremålen. När man testade skator i fångenskap var det ingen som vidrörde något föremål, varken glittrigt eller blått, enligt studien som presenteras i tidskriften Animal Cognition.

Sant är att skator plundrar småfågelbon om de får chansen. Visst, det är så naturen fungerar. Det är bara fundamentalister som tror att naturen och djurlivet är ömsint, jämlikt och fint. Men det är en myt att skatan är särskilt rovgirig. När forskarna gjorde en studie för att ta reda på vilka de största hoten mot ägg och ungar i fågelbon fanns många kandidater.
En kamera uppsatt i ett lövsångarbo visade en huggorm som tittade in i hålet och smaskade i sig alla äggen. Hackspettar kan förstora ingångshålen i en fågelholk och göra inbrott. Kråkor är kända rövare, liksom de vackra nötskrikorna.
– För att inte tala om havsörnarna som flyger in över Fimpan utanför udden för att plundra både mås- och ejderbon.

Den enda tjuvaktiga besökare vi träffat på här ute var en rävunge som stal både skor och mina glasögon (trots att han fick mat). Ändå vet minsta barnbarn att det just är skatan som är tjuvaktig. Man brukar säga att det krävs en tjuv för att känna igen en tjuv och kanske är det förklaringen. Vi människor känner igen oss i Pica Pica. Även vi retarderar till gratisätare – t ex när vi flockades på ICA Maxi Kalmar härom dan bjöd på nystekt vegetarisk korv.  
För att inte tala om företagsstämmor.
– Servera inget som går att stoppa i fickan, som Wallenbergsfärens legendariske informationschef Ludde Lundin en gång sammanfattade sin mångåriga erfarenhet av småaktieägarna som flockas runt tilltugget.

Vår lilla skata – som vi ärvt från en granne inåt viken – behöver inte stjäla. I enlighet med rådande kriminalvård och/eller humanismens principer matar jag den varje morgon med hennes hembakade bröd (gårdagens, nån måtta för det vara.)
Varför?
Tja, min bästa förklaring är att här på en udde i havet är alla levande varelser intressanta. Dessutom inbillar jag mig att om den lilla skatan vet att hon får limpa så låter hon bli att käka upp småfåglarnas jordnötter.
Och när allt omkring är skator ganska lika oss människor. Särskilt när man så här på fredagkvällen summerar ännu en intressant vecka. Eller vad sägs om denna iakttagelse: ”Skatpar framför en låg halvkvävt pladdrande sång för att befästa sitt partnerskap”.

Hon: önskar att även han lyssnade mer på mitt pladder, och mer än på P1:s… men för övrigt håller jag med om att det varit en intressant vecka. Känner mig lyckligt lottad!

Och idag har vi dessutom hälsat på faster Gun, (min närmaste nu levande släkting förutom barn och barnbarn) på Vidablicks demensboende. Hon var glad, vilket gjorde mig glad, och hade i veckan träffat många av våra sedan länge bortgångna släktingar. Vilket hon berättade ingående om.

Och han lyssnade intresserat och mer uppmärksamt än någonsin på mitt ”pladder” ;).

Och Essa och mammorna har fått åka hem till storasyster Alice, som längtad efter sina mammor. Kanske inte lika mycket efter en liten ”konkurrent” om deras gunst, men första mötet verkar ha gått över förväntan. En himla bra fredag helt enkelt!

Publicerat av

2 reaktioner till “Fredag: Även skator pladdrar på för att befästa sitt partnerskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s