
Han: Det enda spåret av Trilobiter hittar vi idag i fossil. Men det finns mycket vi kan lära av detta lilla leddjur.
Detta lilla vattenlevande leddjur anses vara de mest framgångsrika djur som någonsin funnits.
Beviset på deras framgång: Genom att succesivt anpassa sig till jordens livsvillkor lyckades triboliten överleva i cirka 300 miljoner år.
Dess slutgiltiga utdöende skedde först i slutet av Permtiden (251-299 miljoner år sedan) under det som kallas Perm-trias-utdöendet. Totalt överlevde kanske endast 10 procent av alla arter, vilket kan jämföras med 50 procent överlevande vid det senaste massutdöendet vid övergången mellan Krita och Paleogen, mest känt för dinosauriernas försvinnande.
Pessimisterna konstaterar att trilobiterna dog ut.
– Vi optimister gläder oss åt att de överlevde i 300 miljoner år innan klimatförändringarna till slut tog knäcken på dem.
Tål att tänka på, eller hur?
Där ute, bortom udden, har rädslan för AI blivit det sämsta av alla ursäkter för att inte ta dagens klimatförändringar på allvar. Homo sapiens må vara utvecklingens krona, den mest intelligenta av alla arter som bebott vår planet.
– Men till skillnad från trilobiterna är vi människor själva ansvariga för de levnadsvillkor som hotar att utplåna vår egen art.
Istället för att anpassa oss till de livsvillkor Jorden erbjuder gör vi allt för att förändra, förstöra och förneka dem I det läget framstår som dagens AI-debatt som patetisk.

Tänk efter. Vi är mer rädda för att teknikerna håller på att utveckla en art som kanske är intelligentare än vad vi är. Istället borde vi fundera över varför vi som är så smarta tror att vi är odödliga. ”Släpp förmänskligandet av tekniken och se AI för vad det är”, skrev den folkkäre professorn i teoretisk fysik Ulf Danielsson nyligen. ”Det är förlösande att släppa allt detta förmänskligande av tekniken och se AI för vad det är: ett kraftfullt och möjligtvis revolutionerande tekniskt hjälpmedel på gott och ont. Som ångmaskinen eller elden före den. Det gäller att göra bruk av det på sätt som gagnar oss. En av de allra största riskerna med den digitala utvecklingen har vi nog också redan sett prov på. Vi fördummas av de ständiga distraktionerna och tränar oss inte i att tänka.”
Professor Danielsson har rätt: ”Det vore trist att detroniseras och behöva ta kommando från några tråkiga apparater”.
Å andra sidan:
– Om AI-roboten nu är så himla smart inser den förstås att det inte människans hjärna den ska kopiera. Den bör lära av den framgångsrika trilobiten.
Inte minst för mänsklighetens skull.

Hon: hoppar raskt från AI till mitt tomatland. Det är inte bara ”sparris-look a like” i det landet utan också en gigantisk tulpan. Vad den gör i min pallkrage kan man ju undra för det första, och för det andra, hur kan den bara bli finare och större för vart år som går. Den har varit ”i vägen” för mina tomater i flera år nu!

Annars har jag fått för lite gjort idag tycker jag. Skulle behöva en liten AI-robot som hjälp. Fick i alla fall ut några av grönkålsplantorna:

Årets övervintrare: Fjolårets grönkål, den växer fortfarande på och sätter nya blad på stammen:

Och kålflugor och deras larver vill jag inte ha i grönkålen, så ett litet tält av fiberduk fick de också. Hoppas det nu inte blåser sönder! Jo, de blåser fortfarande, men nu på eftermiddagen har det mojnat och helt plötsligt kom försommaren även till denna blåsiga udde.

Lite sugarsnaps kom också i jorden intill kryddlandet. De får samsas med en förvirrad bunt med vitlök och salvian.

[…] Torsdag: Det är inte den mänskliga intelligensen AI bör kopiera […]
GillaGilla
[…] Från det ena till det andra: AI-robotar kan användas till mycket. Till exempel att fuska ihop en längre uppsats om hur människan kan undvika klimatkatastrofen genom att lära av triboliterna. Men en försummad […]
GillaGilla