Måndag: ChatGPT tänker längre än klimatförnekarna

Auguste Rodins skulptur ”Tänkaren” såldes förra året för 10,7 miljoner euro förra året i Paris. Om Rodin levt idag, skulle han i så fall gjort en skulptur av ChatGPT?

Han: Härom dan hävdade jag att om AI-robotarna är så smarta som man säger bör de inte kopiera mänsklig intelligens utan lära av trilobiterna för att vi ska undvika att gå under i en kommande klimatkatastrof.

Med undantag för några få glädjerop från er läsare flög den tanken under radarn. Alltså fick jag vända mig till intelligentare varelser. Jag ställde helt enkelt en fråga till den omdiskuterade chatGPTn: ”Vad kan mänskligheten lära av Trilobiterna för att möta klimatkrisen och överleva 300 miljoner år?”


Svaret gjorde mig på gott humör. Så här skrev roboten: Trilobiterna existerade under en mycket lång tidsperiod och utvecklade anpassningar för att överleva i olika klimatförhållanden och miljöer. Mänskligheten kan lära sig av trilobiterna för att möta klimatkrisen och öka vår chans att överleva på lång sikt.

  1. Anpassning till förändrade klimatförhållanden: Trilobiterna anpassade sig till förändringar i klimatet och miljön under sin långa tidsperiod på jorden. Mänskligheten kan lära sig av trilobiterna att anpassa sig till de förändrade klimatförhållandena, genom att utveckla teknologier och strategier som kan hjälpa oss att hantera effekterna av klimatförändringarna.
  2. Hållbar användning av resurser: Trilobiterna utnyttjade effektivt de tillgängliga resurserna i sin miljö, och använde dem på ett hållbart sätt. Mänskligheten kan lära sig av trilobiterna att använda jordens resurser på ett hållbart sätt, genom att minska vår användning av fossila bränslen och överkonsumtion av naturresurser.
  3. Skydd av livsmiljöer: Trilobiterna var beroende av specifika livsmiljöer för att överleva, och därför behövde de skyddas för att bevara trilobitpopulationerna. Mänskligheten kan lära sig av trilobiterna att skydda och bevara livsmiljöerna som är avgörande för vår överlevnad, genom att minska vår påverkan på ekosystemen och skydda hotade arter.
  4. Samarbeta och dela information: Trilobiterna levde i grupper och utvecklade samarbeten och sociala relationer för att överleva. Mänskligheten kan lära sig av trilobiterna att samarbeta och dela information för att lösa klimatkrisen, genom att samarbeta över nationsgränser och utveckla nya teknologier och strategier för att minska utsläppen av växthusgaser.

Sammanfattningsvis kan mänskligheten lära sig av trilobiterna att anpassa sig till förändrade klimatförhållanden, utnyttja jordens resurser på ett hållbart sätt, skydda livsmiljöerna och samarbeta för att lösa klimatkrisen. Genom att använda dessa lärdomar kan vi öka våra chanser att överleva på lång sikt och skapa en mer hållbar och rättvis framtid.

Jag förstår varför somliga människor vill förbjuda den intelligensen.

Hon: ja jag jobbar ju på med självhushållningen…

Tomater och gurka klarar vi oss nog själva på från och med nu. Och mer kommer det att bli!


			

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s