Onsdag: Vissa är flitiga …

Hon: humlorna i växthus 2 jobbar på som sjutton, varje blomma ska undersökas, och vildbina i vårt insektshotell står på kö utanför växthus 1 när jag öppnar på morgnarna.

Och jag tror det är Murarbin. Om man tittar noga på filmen så ser man ett igenmurat hål, och bina är liksom lite rödare än vanliga bin.

(Slutrutan i filmen)

Jag får däremot inget gjort idag, det kommer ideligen stormbyar som gör att jag varken vågar plantera om eller plantera ut något. Vågar inte heller ställa ut växter för avhärdning. Testade, de blåste omkull direkt…

Fy tusan vad det stinker…

Vattnade i alla fall lite med nässelvattnet som han har fixat iordning åt mig. Det luktar apa och stänkte upp över hela mig. Men plantorna tycker det är toppen!

Efter två år hittar gästerna hit.

Han: Det tog två år men i år hittade gästerna till vårt insektshotell.
– Kul att vi har flera sorters steklar (Hymenoptera), den ordning i vilka bin, humlor och 8000 andra smådjur tillhör. Uppriktigt sagt hade jag inte hört talas om att det finns nåt som heter murarbin.
Nu vet jag.

Annars är det humlorna som är de stora hjältarna här på udden. Humlorna kallas ofta ”sociala vildbin” eftersom de lever i kolonier (som människor). Det finns en särskild anledning varför humlorna är särskilt välkomna på udden.
– Hennes tomater behöver nämligen så kallad ”surrpollinering” som de tunga humlorna kan utföra i motsats till honungsbin. ”Humlan kan med sin tyngd och sina vingslag skaka loss pollenet från tomatblomman vilket ger en bra pollinering”, konstaterar Jordbruksverket i Rapporten ”Biologiska hot mot humlor”.

Utan humla ingen tomat.

Det finns ett stort behov av humlor för pollinering i tomatodling och odling av frukt och bär, konstaterar Jordbruksverket. Kommersiellt odlade humlor har därför blivit av stor ekonomisk betydelse och Sverige inför idag mer än 4 500 humlesamhällen varje år.
– Den övervägande majoriteten av dessa humlesamhällen används i tomatodlingar i växthus.
Bra att veta om man gillar tomater. Utan humlor, inga tomater.

För övrigt: För andra dagen i rad har jag arbetet i torpet i Gökalund. Håller på att sätta upp lister i badrummet (”amatörsnickarens bästa vän”) och har spacklat taket i hallen.
– Nej, det ser inte vackert ut so far men det kommer att bli bra.      

Publicerat av

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s