Lördag: Det blir en dag i skuggorna

(Uppdaterad 11:19, 08:38)

Honungsfärgad premiär.

Han: Varm morgon och morgonen började tidigt. Vaknade vid sex. Klockan åtta hade hon redan badat i havet. Och visst lever i rosens tid.
– De första solstrålarna fick honungsrosen att slå ut!
Idag blir det varmt.
Det blir en dag skuggorna, säger katternas kroppsspråk.

Nu till dagens debatt. Bluffstopp är ett roligt kortspel. Det spelade vi på Mallorca innan barnen försvann bakom sina paddor. Spelet går ut på att man bluffar om man måste för att vinna. Men om en spelare tror att en annan spelare fuskar så får hen säga bluffstopp och kolla på kortet den andre lagt.
Det är vad V-ledaren Nooshi Dadgostar gjorde i torsdags.  

Bluffstopp, målad på Mallorca

Våra vanligaste politikjournalister gör vad de kan för att hetsa upp sig över Dadgostars tilltag att göra som partiet i två år sagt att man skulle göra.
Men det är bra att partier gör som de säger att de ska göra. Det är det som är politik.
Politik är inte att vilja, som Olof Palme råkade säga men aldrig i livet menade.
Stefan Löfven får skylla sig själv att han trodde något annat.
– Han bluffade svenska folket på ett osmart sätt i januariuppgörelsen 2018.

Vad händer nu? I min lilla värld är det som en häftig åskskur. Det rensar luften. Solen fortsätter skina. Världen går inte under, det mesta rullar på som hittills.
Bästa bevis:
– Börsen gäspade.
OMXS30 var till och med uppe och nosade på sin rekordnivå efter utspelet. Visserligen dalade den under fredagen – men det berodde på att investerarna fortsätter att bearbeta onsdagskvällens besked från amerikanska centralbanken Federal Reserve.
Ingen brydde sig om ”krisen”.

Vad jag tycker? Jag tycker som vår kompis Mats Bergstrand skriver i sitt nyhetsbrev: ”Fyra nya månader i ovisshet? Alls icke, alla kort är redan spelade, detta kommer att gå betydligt snabbare och dessutom med en given utgång … Innan sommaren är över har vi en ny regering. Den går under beteckningen Löfven III.  

Mats resonemang går så här: Antag att talmannens första förslag till regeringsbildare blir moderatledaren Ulf Kristersson. M-SD-KD och sannolikt L – kommer att rösta för. Det ger 174 mandat.
För att bli vald får inte resterande 175 riksdagsmän rösta nej till Kristersson. Men det gör de. S, MP och Vänstern röstar sedan bort de partier de fällt regeringen tillsammans med och Kristersson faller.
Liberalerna kan också rösta nej eller inte. Men vem bryr sig? Det spelar ingen roll för utfallet.

”Nästa förslag kommer att bli en ny regering Löfven. S och mp röstar för. Centern röstar för eller lägger ned. Tillsammans blir det 147 mandat som tolererar en Löfvenregering. Ytterligare 28 mandat krävs. Vänsterpartiet råkar ha just 28 mandat. Detta parti som fällt Löfven i en misstroendeomröstning har nu mandatet att fullfölja avsättningen eller att rätta in sig i ledet och rösta fram Löfven igen.”

Det har skett förut, påpekar Mats. Upplägg testades när Dadgostars företrädare Lars Werner år 1990 först röstade bort Ingvar Carlsson i ett misstroendevotum för att sedan direkt efter rösta för att han skulle återinträda. 2021 räcker det med att vänstern lägger ned sina röster. Då kan inte en majoritet bildas mot Löfven.

– Så vad är poängen? I politik ska man göra som man säger att man ska göra. Ska man bluffa ska man bluffa så att man inte blir synad.
Det duger inte att låtsas att man har majoritet för sin politik. Den nya regeringen måste respektera sina stödpartier.
Både till höger – och till vänster.
Alternativet är att erkänna att man inte har riksdagsmajoritetens stöd.
Kort sagt:
– Bluffar man får man räkna med att nån säger bluffstopp!    

Publicerat av

2 reaktioner till “Lördag: Det blir en dag i skuggorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s